Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Pratas, snackas om sådant som inte rör motorcyklar alls
Fibern
1200cc
1200cc
Inlägg: 6168
Blev medlem: tis 12 maj 2009, 21:11
Answers: 0
Hoj: Skeppshult 7 vxl -02
Ort: Storkågeträsk

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Fibern »

I lumpen (som fanns en gång på världen) var jag kokgruppchef
Hallå där Stefan. GIVAKT!
Här är en till som var kokgruppchef. Mtrl-kompani Ing3 boden. Tre kockar på 175-mannakompani.
Fy tusan för den befattningen. Handlade mindre om matlagning och mer om utfodring.
Slita från 3-4 på morron till 23 på kvällen. Stå och skära 40 kilo korv-jävlar eller halvfruset fläsk på vintern, så att man till slut inte märkte om det var ett finger eller fläsket som låg under kniven.
Mina mest bortkastade 10 månader någonsin.
MANÖVER!

Annars är matlagning för mig en sorts filosofi. Vet jag inte vilken krydda som passar till olika ingredienser, så luktar jag mig fram till någon/några som känns bra. Och det funkar.
Mat ska tillredas varsamt oavsett vilken tid det tar.
Anders//
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Användarens profilbild
Ralf-FIN
Council - Moderator
Council - Moderator
Inlägg: 2398
Blev medlem: fre 04 maj 2012, 13:36
Answers: 0
Hoj: KTM 990 Adventure R -10
Ort: Vasa / Finland
Kontakt:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Ralf-FIN »

Snudd på OT men kanske lite matrelaterat ändå...

En av de första gångerna i livet man lärde sig hur nyttigt det var att ha bra kontakter var ju just i lumpen. Då tänker jag just på det faktum att man hade det fan så mycket bättre än andra när man var ute i fält då man kände kockarna och man med jämna mellanrum kunde ta sig en sväng till "köket" *thumb_up*
"Bra omdöme får man av erfarenhet... och erfarenhet får man av dåligt omdöme"
Användarens profilbild
Stefan
Forumadmin
Forumadmin
Inlägg: 5371
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 21:33
Answers: 0
Hoj: XL 700 VA -11
Ort: Enköping

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Stefan »

Fibern, själv låg jag på A8 i Boden :D Kanske hågot år efter dig, men... LEDIGA!

Och joodå, minns allt att man skulle upp i svinottan för att hacka hål i isen på vattenförrådet och försöka få fyr under köket :ffs Campinglivet var väl ingen höjdare det heller, kokheta fötter och kallt runt skallen.

Men man behövde ju inte svälta i alla fall :D

@Ralf, det där har jag absolut inget minne av, att polare skulle få fördelar :naughty: *visslar* :naughty:
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen :)
Bild
Användarens profilbild
Stefan
Forumadmin
Forumadmin
Inlägg: 5371
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 21:33
Answers: 0
Hoj: XL 700 VA -11
Ort: Enköping

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Stefan »

Cool :D Ja, i min årskull kom låg det folk från överallt söder om Dalälven... och typ 2 norrlänningar. Det sas att norrlänningarna hamnade på I1 i Kungsängen i stället. Smidigt som alltid.

Kvartermästare? Vad gör månne en dylik? :conf: Nå't med käk det också?
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen :)
Bild
Fibern
1200cc
1200cc
Inlägg: 6168
Blev medlem: tis 12 maj 2009, 21:11
Answers: 0
Hoj: Skeppshult 7 vxl -02
Ort: Storkågeträsk

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Fibern »

Kvartermästare? Han sköter väl logistiken och ser till att det hela tiden finns mat, bränsle, ved och liknande.
Anders//
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Användarens profilbild
Jokern
1200cc
1200cc
Inlägg: 5011
Blev medlem: mån 04 jun 2012, 12:34
Answers: 0
Hoj: CRF 1000 DCT-2016
Ort: Landskrona - Skåne

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Jokern »

Skye skrev:Kvartermästare är kompaniets morsa fick jag en gång förklarat.
Fixar och servar med allt för att få det vardagliga att fungera.....
Då kanske "nån" hade kollat upp din förtid innan dem drog på Fjellturen 2015 *face*

Men så skall det inte vara på årets Fjelltur, "ALLA TAR HAND OM SITT EGET"

Lite OT.. Jag vet, men värt att poängtera... OT...

Det handlade ju ändå om mat (och skräp) *face*
Livet börjar där asfalten slutar ,,,,,,@,, :svart: ,,@,,,,
Varje dag är en HONDA(G)
_______________________
//Flemming
Användarens profilbild
Ralf-FIN
Council - Moderator
Council - Moderator
Inlägg: 2398
Blev medlem: fre 04 maj 2012, 13:36
Answers: 0
Hoj: KTM 990 Adventure R -10
Ort: Vasa / Finland
Kontakt:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Ralf-FIN »

Ja nån sorts koll ville ju Skye i alla fall påvisa att han hade då det skulle inhandlas bacon vid Riksgränsen i somras. Vill minnas att det blev lite mycket där först :D

Men frågan är ju också förstås... KAN det bli för mycket bacon?
"Bra omdöme får man av erfarenhet... och erfarenhet får man av dåligt omdöme"
Användarens profilbild
Ralf-FIN
Council - Moderator
Council - Moderator
Inlägg: 2398
Blev medlem: fre 04 maj 2012, 13:36
Answers: 0
Hoj: KTM 990 Adventure R -10
Ort: Vasa / Finland
Kontakt:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Ralf-FIN »

Javisst ja... Det var ju då det skulle stekas där ute på Lofoten på morronen ju. Å mycket blev det visst ändå som det ju framgår på nån bild :lol:
"Bra omdöme får man av erfarenhet... och erfarenhet får man av dåligt omdöme"
Användarens profilbild
Peter
1200cc
1200cc
Inlägg: 4083
Blev medlem: tis 14 dec 2010, 17:45
Answers: 0
Hoj: Varadero XL 1000-01
Ort: Uddevalla
Kontakt:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Peter »

Jag trodde ju att vi skulle ha frukost för män!
Inte nån fjollig frökenfrukost :rock-on
Användarens profilbild
Stefan
Forumadmin
Forumadmin
Inlägg: 5371
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 21:33
Answers: 0
Hoj: XL 700 VA -11
Ort: Enköping

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Stefan »

Aha, chefen alltså :D

F.ö. är jag helt enig med Jokern, i år beter vi oss som vuxna individer i stället *thumb_up* Turen hinner vi lätt ändå.
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen :)
Bild
Användarens profilbild
Jokern
1200cc
1200cc
Inlägg: 5011
Blev medlem: mån 04 jun 2012, 12:34
Answers: 0
Hoj: CRF 1000 DCT-2016
Ort: Landskrona - Skåne

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Jokern »

Jag vet inte om det är rätt tråd jag lägger denna i, annars kanske admin kan göra en "Hälso tråd"..
Men det handlar om ett gammalt hus råd om att må bra..
Jag håller precis på att göra en sådan här, för min mage..
Sedan jag fick tagit min gallstens påse, har min mage varit mycket orolig, samt att jag har varit mycket svag för godis, detta är en dålig kombo..
Så nu har jag dragit mycket ner på min konsumtion av godis och försöker att äta så lite kolhydrater som möjligt..

Så jag fick tipset att göra en "INGEFÄRASHOT" och dricka detta varje dag i ett snapsglas..

Så här ser receptet ut:

Ingredienser
1 liter
200 g färsk ingefära
1 l vatten
½ dl honung
2 st citroner
1 st chili (grovt hackad - och kan uteslutas)

Så här gör du
Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg den i vattnet.
Värm upp (nästintill sjuda, men aldrig över 60 grader) i 20 minuter.
Koka ej då detta gör att delar av allt det nyttiga försvinner.
(Jag gillar att ha i chili - men det blir rätt starkt och kan absolut uteslutas. Chili är dock bra för förbränningen.)
Sila av ingefäran och blanda i honungen medans det fortfarande är ljummet.
Låt svalna och pressa sedan i citronerna. Sila och häll i en flaska.
Förvara i kylskåpet och utan problem kan den stå i en månad.
Livet börjar där asfalten slutar ,,,,,,@,, :svart: ,,@,,,,
Varje dag är en HONDA(G)
_______________________
//Flemming
Användarens profilbild
Jokern
1200cc
1200cc
Inlägg: 5011
Blev medlem: mån 04 jun 2012, 12:34
Answers: 0
Hoj: CRF 1000 DCT-2016
Ort: Landskrona - Skåne

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Jokern »

Nu kan jag säga att jag smakat på denna "SHOT" och den får ju en att vakna *virrig*
Den bränner bra hela vägen ner och smakar inte honung, om ni undrar *face*
Men jag ger den en månad och ser hur den klarar sig ( eller hur jag klarar mig )..
Länk till nån som kör denne varje dag :
http://livsnjutarnasgourmetkok.nu/2015/ ... -morgonen/
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Livet börjar där asfalten slutar ,,,,,,@,, :svart: ,,@,,,,
Varje dag är en HONDA(G)
_______________________
//Flemming
Användarens profilbild
Stefan
Forumadmin
Forumadmin
Inlägg: 5371
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 21:33
Answers: 0
Hoj: XL 700 VA -11
Ort: Enköping

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Stefan »

Jokern, tror den skulle vinna på en skvätt blended whisky, jag :D

Fast... kanske inte till frukost då *visslar*
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen :)
Bild
Användarens profilbild
Peter
1200cc
1200cc
Inlägg: 4083
Blev medlem: tis 14 dec 2010, 17:45
Answers: 0
Hoj: Varadero XL 1000-01
Ort: Uddevalla
Kontakt:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Peter »

@Stefan. Whisky blandas aldrig :rtfm
Skäms på sig :naughty:
Användarens profilbild
Stefan
Forumadmin
Forumadmin
Inlägg: 5371
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 21:33
Answers: 0
Hoj: XL 700 VA -11
Ort: Enköping

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Stefan »

:mrgreen: :mrgreen:
Jo, en blended tycker jag nog kan funka till att blanda. En single malt...NEVER! En droppe vatten bara, that's all *yes* *thumb_up*

Visst, det finns ju bra blended, men... *visslar* Fast då föredrar jag en bra vatted malt, den blandas inte heller :D

Å andra sidan, i Jokerns trolldryck kan man nog lika gärna ha en skvätt vodka, eller rent av brännvin *visslar*
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen :)
Bild
Användarens profilbild
Peter
1200cc
1200cc
Inlägg: 4083
Blev medlem: tis 14 dec 2010, 17:45
Answers: 0
Hoj: Varadero XL 1000-01
Ort: Uddevalla
Kontakt:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Peter »

Ja ok då! Men jag tycker att, behöver man blanda en whisky så köper man nån annan. Några droppar vatten är ok. Aldrig is!

Skickat från luren
Användarens profilbild
Stefan
Forumadmin
Forumadmin
Inlägg: 5371
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 21:33
Answers: 0
Hoj: XL 700 VA -11
Ort: Enköping

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Stefan »

Is...No way! *drinking_cheers*
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen :)
Bild
Användarens profilbild
Ralf-FIN
Council - Moderator
Council - Moderator
Inlägg: 2398
Blev medlem: fre 04 maj 2012, 13:36
Answers: 0
Hoj: KTM 990 Adventure R -10
Ort: Vasa / Finland
Kontakt:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Ralf-FIN »

Tips på en riktigt bra Tuben-kanal. Välgjorda "video-recept" med internationell variation på rätterna :P

https://www.youtube.com/channel/UCJFp8u ... Q/featured
"Bra omdöme får man av erfarenhet... och erfarenhet får man av dåligt omdöme"
Användarens profilbild
Stefan
Forumadmin
Forumadmin
Inlägg: 5371
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 21:33
Answers: 0
Hoj: XL 700 VA -11
Ort: Enköping

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Stefan »

Den där såg matnyttig :) ut, ska kollas.

En som är rätt kul också, om än kanske inte fullt så tillämplig i alla sammanhang, är ju BBQ Pit boys.

Klart underhållande i alla fall.
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen :)
Bild
Användarens profilbild
Stefan
Forumadmin
Forumadmin
Inlägg: 5371
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 21:33
Answers: 0
Hoj: XL 700 VA -11
Ort: Enköping

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Inlägg av Stefan »

Du Fibern, vi var ju överens om att en god chili aldrig är fel, så här kommer ett intressant recept. Får väl erkänna att jag inte gett mig på det själv (än?). Måste vara alla chilisorterna som avhåller mig :mrgreen: *visslar* *yes*

Det här är vad du behöver:

En mycket stor svart järngryta
En stekpanna
En liten kastrull
En helflaska tequila
Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en
blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade
röda paprikor.)
1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska
affärer.)
3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av
torkad, mald piri-piri).
4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta
välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
Baconfett (eller olja) att steka i.
10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
En halv kopp mjöl.
En kopp chilipulver.
Två koppar mörk oxbuljong.
2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om
kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
2 matskedar oregano.
2 matskedar malda korianderfrön.
1/2 matsked socker.
Salt, efter smak. Börja försiktigt!
Lite grovt majsmjöl, masa harina.
Så här gör du:

Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar
också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade
pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är
en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för
ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och
tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet.
Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med
lödkolven.)
Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu
börjar det nämligen dra ihop sig.
Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör
om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är
ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
Koka upp.
Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin
skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd
av det resterande ölet.
Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta
så att mästerverket inte bränns fast i botten.
Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,
tre timmar.
Tequila!!!
Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.
Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.
Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst
tio chiliälskare.

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med
majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost
ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora
mängder ljust öl till.

Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams,
Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock,
Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons.
Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga
"Before the next teardrops falls", Doug Sahms "Wasted days and wasted
nights" eller Creedende Clearwater Revivals "Lodi".
Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga
allsång i någon gammal Carter Family sång typ "Will The Circle Be Unbroken"
Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg,
en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten.
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen :)
Bild
Skriv svar