@Nysse. Det kom fram ett par år efter Tjernobyl, att mätningar som gjorts på renar flera år före den katastrofen, visade på samma halter radioaktivitet i köttet. Så det vete tusan hur många år vi käkat "strålande" älgkött. Och dessutom påstods ju älgen i norra delarna av västerbotten inte ha förhöjda värden då, 1986.
@shadowgunnar. Nog för att älgar, främst tjurarna, kan vandra en hel del, men knappast från Finland eller Norge till västerbottens kustnära trakter. Möjligheten finns väl där alltid, men är nog försvinnande liten.
Ungefär som man sa förr angående riskerna för ett kärnkraftshaveri.
Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
-
- 1200cc
- Inlägg: 6173
- Blev medlem: tis 12 maj 2009, 21:11
- Hoj: Skeppshult 7 vxl -02
- Ort: Storkågeträsk
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Anders//
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Å andra sidan, lirar det kula om klövdjuret du skjuter själv, slaktar själv, hängmörar själv, och därefter frysförvarar själv har sin födelseort i något av grannländerna Jag skulle då inte bry mig.
Men, jag håller med, är väl inget direkt freak på de här frågorna, men tycker att det börjar gå väl långt nu. Grillade ett par karréer i söndags, och tyckte allt de vattnade av sig rätt mycket under timman jag marinerade dem. Inte ver det mycket smak i dem inte
Och, vad man käkar på lunchkrogarna, vill man väl kanske helst inte veta
Visst, jag fixar säkert hästkött (det var väl t.ex. i det saltade "hamburgerköttet" man hade på mackan i barndomen?), men man vill ju inte få det salufört som nöt
Fick vatten på min kvarn om Donken i helgen i alla fall, rubrikerna var inte nådiga, så det får nog fortsätta vara endast i undantagsfall/nödfall. När man inte behöver smak, bara snabb bukfylla
Men, jag håller med, är väl inget direkt freak på de här frågorna, men tycker att det börjar gå väl långt nu. Grillade ett par karréer i söndags, och tyckte allt de vattnade av sig rätt mycket under timman jag marinerade dem. Inte ver det mycket smak i dem inte
Och, vad man käkar på lunchkrogarna, vill man väl kanske helst inte veta
Visst, jag fixar säkert hästkött (det var väl t.ex. i det saltade "hamburgerköttet" man hade på mackan i barndomen?), men man vill ju inte få det salufört som nöt
Fick vatten på min kvarn om Donken i helgen i alla fall, rubrikerna var inte nådiga, så det får nog fortsätta vara endast i undantagsfall/nödfall. När man inte behöver smak, bara snabb bukfylla
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen
-
- 1200cc
- Inlägg: 6173
- Blev medlem: tis 12 maj 2009, 21:11
- Hoj: Skeppshult 7 vxl -02
- Ort: Storkågeträsk
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Jag köpte för en dryg månad sedan en bit skinkstek, från hyllan med färska köttvaror. Lät biten ligga i kylen ett dygn och stekte den därefter i gryta. Och inte tror jag den var färsk. Kan ge mig den på att köttet varit fryst, för kött man fryser vattnar av sig i stora mängder vilket inte färskt kött gör. Jag fick ösa och ösa massor i början för att få stekbiten att brynas.
Nog fan fuskas det.
Nog fan fuskas det.
Anders//
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
-
- 1200cc
- Inlägg: 6173
- Blev medlem: tis 12 maj 2009, 21:11
- Hoj: Skeppshult 7 vxl -02
- Ort: Storkågeträsk
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Idag blir det älg-köttsoppa.
Antar att de flesta provat på köttsoppa. Inget märkligt men mycket närande och nyttigt. I alla fall enligt kostspecialister.
Ingredienserna varierar en hel del mellan olika tillämpare, men så här ser min ut. (och är god som på bilden nedan)
Kött, som får koka ca 1,5 timme tillsammans med en bit ben, ryggkota (gärna märgpipa) för att få ett fetare spad. Skumma av med hålslev.
Ca 700 g kött räcker till ca 3 liter soppa.
Hel svart- o kryddpeppar och salt under sista timmen kokning, varpå man kan plocka upp kryddkornen med hålslev, om så önskas.
Tärnad rotselleri, palsternacka och morötter, stoppas i under sista halvtimmen.
Potatis i bitar ca kvarten kvar.
Under tiden köttet kokar, rör ihop 3-4 dl mjöl med mjölk till en ganska tjock smet (palt-smet typ ) och salt, till klimpen. (Gillar du inte klimp så ge smeten till vildsvin eller någon älgjägare)
Gör små klimp i en matsked och släpp ner i soppan och låt koka ca 10 minuter.
Rör ner ett par dl hackad purjolök när det återstår ca 5 min.
Lyft av kastrullen, ställ på underlägg på bordet.
Äääät!
Antar att de flesta provat på köttsoppa. Inget märkligt men mycket närande och nyttigt. I alla fall enligt kostspecialister.
Ingredienserna varierar en hel del mellan olika tillämpare, men så här ser min ut. (och är god som på bilden nedan)
Kött, som får koka ca 1,5 timme tillsammans med en bit ben, ryggkota (gärna märgpipa) för att få ett fetare spad. Skumma av med hålslev.
Ca 700 g kött räcker till ca 3 liter soppa.
Hel svart- o kryddpeppar och salt under sista timmen kokning, varpå man kan plocka upp kryddkornen med hålslev, om så önskas.
Tärnad rotselleri, palsternacka och morötter, stoppas i under sista halvtimmen.
Potatis i bitar ca kvarten kvar.
Under tiden köttet kokar, rör ihop 3-4 dl mjöl med mjölk till en ganska tjock smet (palt-smet typ ) och salt, till klimpen. (Gillar du inte klimp så ge smeten till vildsvin eller någon älgjägare)
Gör små klimp i en matsked och släpp ner i soppan och låt koka ca 10 minuter.
Rör ner ett par dl hackad purjolök när det återstår ca 5 min.
Lyft av kastrullen, ställ på underlägg på bordet.
Äääät!
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Anders//
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
-
- 1200cc
- Inlägg: 6173
- Blev medlem: tis 12 maj 2009, 21:11
- Hoj: Skeppshult 7 vxl -02
- Ort: Storkågeträsk
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Lördags-supe` bestående av hackade tomater, gurka, paprika, isbergsallad, lök tillsammans med vitlöks-ketchupdressing och bakpotatis. Och grädden på detta mos är förstås älgfile` i fonduegryta. Och till detta rött vin.
Anders//
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
- Laffe
- 1200cc
- Inlägg: 4486
- Blev medlem: mån 17 dec 2012, 12:52
- Hoj: Africa Twin Hardcore -16
- Ort: Gävle
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Mums!! Smaklig måltid och trevlig (h)älg
"Man kör tills man är framme"
/Lasse
/Lasse
-
- 1200cc
- Inlägg: 6173
- Blev medlem: tis 12 maj 2009, 21:11
- Hoj: Skeppshult 7 vxl -02
- Ort: Storkågeträsk
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Nu gävlar (eller hur Lasse-Ivaradero) är det dags skaka igång denna tråden igen. Skak skak skak skak! Så där.
Äta behöver vi ju oavsett hemma eller på resa.
Ett tips på en enkel men mycket god kall sås till fisk. Med fördel lax.
Tag creme fraiche och smaksätt den med citronmajonnäs.
Inte fel om du finhackar lite purjo och blandar ner heller.
Äta behöver vi ju oavsett hemma eller på resa.
Ett tips på en enkel men mycket god kall sås till fisk. Med fördel lax.
Tag creme fraiche och smaksätt den med citronmajonnäs.
Inte fel om du finhackar lite purjo och blandar ner heller.
Anders//
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
- Laffe
- 1200cc
- Inlägg: 4486
- Blev medlem: mån 17 dec 2012, 12:52
- Hoj: Africa Twin Hardcore -16
- Ort: Gävle
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Haha, håller med dig Fibern Lät ju Gävligt gott det där...
Lasse from my iPhone
Lasse from my iPhone
"Man kör tills man är framme"
/Lasse
/Lasse
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Finhackad lök, finhackat grönt äpple och creme fraiche. Åxå till lax!
-
- 1200cc
- Inlägg: 6173
- Blev medlem: tis 12 maj 2009, 21:11
- Hoj: Skeppshult 7 vxl -02
- Ort: Storkågeträsk
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Absolut Mel. Det är i princip bara fantasin som sätter gränsen för vad man kan prova med.
Prova ersätt äpple med krossad ananas.
Prova ersätt äpple med krossad ananas.
Anders//
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
- Masterjojo
- 500cc
- Inlägg: 535
- Blev medlem: fre 13 jul 2012, 22:02
- Hoj: XL1000VA-11
- Ort: Mölnlycke
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Och riven gurka
//Johan Johansson
Resenären ser det han ser, utflyktsdeltagaren ser det man visar honom.
Resenären ser det han ser, utflyktsdeltagaren ser det man visar honom.
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Eller originalet, riven gurka, lite salt och peppar, molto vitlök i grekisk youghurt. Kallas viss Tzatziki
Fast, till lax funkar nog era varianter kanske bättre Men en tzatziki utan att snåla på vitlöken, till lammfärsbiffar... Oj, det vattnas i munnen bara jag tänker på det
Fast, till lax funkar nog era varianter kanske bättre Men en tzatziki utan att snåla på vitlöken, till lammfärsbiffar... Oj, det vattnas i munnen bara jag tänker på det
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen
- Laffe
- 1200cc
- Inlägg: 4486
- Blev medlem: mån 17 dec 2012, 12:52
- Hoj: Africa Twin Hardcore -16
- Ort: Gävle
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Älgfärs dito går inte heller av för hackor Till det en väl kyld Kallholmens IPA
Lasse from my iPhone
Lasse from my iPhone
"Man kör tills man är framme"
/Lasse
/Lasse
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Till det funkar även en vältempererad Stocholm Festival Beer... eller en kall bira helt enkelt
En bra Rioja kan till och med få slinka ned om sällskapet är på det humöret
En bra Rioja kan till och med få slinka ned om sällskapet är på det humöret
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Stefan: vi ska åka igenom Rioja om ett par veckor. Är det någon särskild vintillverkare som vi bör besöka?
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Jag ser framför mig hur jag kör från vinprovning till vinprovning med en rykandes hustru bak på hojen.... ; ) Tack för tipset, Skye.
Det kommer en recension på det också...
Det kommer en recension på det också...
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
@mel, jag har då aldrig smakat en dålig Rioja, så ta du nå't som ser trevligt ut. Blandar de dessutom i lite Tempranillo (kan inte de spanska accenterna), så kan det bara inte gå fel, allt du kan hitta är kanon, om det bara är av någorlunda uppnäst kvalitet (inte det allra billigaste på rean alltså).
En Rioja är ju inget "sölvin", inget du sitter och "sölar" med en sommarkväll på altanen, men till kötträtter, speciellt lite mustiga dylika, är en Rioja med inslag av tempranillo helt oslagbar
Var i Helsingfors en gång och blev utbjuden på en riktig köttrestaurang, bl.a. serverade de björnkött (jag hoppade det och tog en hjort i stället ). Sällskapet frågade (av någon anledning ) mig, och jag sa bara Rioja". Så vi valde väl en i mitten av prislistan, typ. Succé! Alla var "dritnöjda"
Och jag är då absolut ingen vinkännare...
En Rioja är ju inget "sölvin", inget du sitter och "sölar" med en sommarkväll på altanen, men till kötträtter, speciellt lite mustiga dylika, är en Rioja med inslag av tempranillo helt oslagbar
Var i Helsingfors en gång och blev utbjuden på en riktig köttrestaurang, bl.a. serverade de björnkött (jag hoppade det och tog en hjort i stället ). Sällskapet frågade (av någon anledning ) mig, och jag sa bara Rioja". Så vi valde väl en i mitten av prislistan, typ. Succé! Alla var "dritnöjda"
Och jag är då absolut ingen vinkännare...
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Jaaa... mycket gott käk finns det
Men, när sommaren är på det här humöret, med tempen dinglades runt 30 grader om eftermiddagarna, så blir mitt val av riktig gourmetmat rätt enkelt:
Matjessill med nypärer, gräddfil och gräslök
Sitter just nu och smälter en sådan middag, YUMMIE
Sedan blir det ju inte sämre av en liten knapp till, t.ex. an källarsval O.P.Andersson, men den får anstå till festligare tillfällen
Dessutom nyttigt käk i värmen
Men, när sommaren är på det här humöret, med tempen dinglades runt 30 grader om eftermiddagarna, så blir mitt val av riktig gourmetmat rätt enkelt:
Matjessill med nypärer, gräddfil och gräslök
Sitter just nu och smälter en sådan middag, YUMMIE
Sedan blir det ju inte sämre av en liten knapp till, t.ex. an källarsval O.P.Andersson, men den får anstå till festligare tillfällen
Dessutom nyttigt käk i värmen
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen
- Ralf-FIN
- Council - Moderator
- Inlägg: 2404
- Blev medlem: fre 04 maj 2012, 13:36
- Hoj: KTM 990 Adventure R -10
- Ort: Vasa / Finland
- Kontakt:
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Kan bara hålla med där Stefan
Och efter just den maten så är resultatet detsamma varje gång.... man äter sig så mätt att man knappst orkar släpa sig till soffan
Och efter just den maten så är resultatet detsamma varje gång.... man äter sig så mätt att man knappst orkar släpa sig till soffan
"Bra omdöme får man av erfarenhet... och erfarenhet får man av dåligt omdöme"
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Absolut Ralf, men skillnaden är väl att man mycket snabbare är tillbaka i matchen igen
Efter t.ex. en varma kötträtt, blir man ju kvar i soffan resten av kvällen
Efter t.ex. en varma kötträtt, blir man ju kvar i soffan resten av kvällen
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen