Sida 4 av 9

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 20 aug 2013, 18:45
av Fibern
@Nysse. Det kom fram ett par år efter Tjernobyl, att mätningar som gjorts på renar flera år före den katastrofen, visade på samma halter radioaktivitet i köttet. Så det vete tusan hur många år vi käkat "strålande" älgkött. Och dessutom påstods ju älgen i norra delarna av västerbotten inte ha förhöjda värden då, 1986.

@shadowgunnar. Nog för att älgar, främst tjurarna, kan vandra en hel del, men knappast från Finland eller Norge till västerbottens kustnära trakter. Möjligheten finns väl där alltid, men är nog försvinnande liten.
Ungefär som man sa förr angående riskerna för ett kärnkraftshaveri. :shock:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 20 aug 2013, 19:38
av Stefan
Å andra sidan, lirar det kula om klövdjuret du skjuter själv, slaktar själv, hängmörar själv, och därefter frysförvarar själv har sin födelseort i något av grannländerna :conf: Jag skulle då inte bry mig.

Men, jag håller med, är väl inget direkt freak på de här frågorna, men tycker att det börjar gå väl långt nu. Grillade ett par karréer i söndags, och tyckte allt de vattnade av sig rätt mycket under timman jag marinerade dem. Inte ver det mycket smak i dem inte :evil:

Och, vad man käkar på lunchkrogarna, vill man väl kanske helst inte veta :shock:

Visst, jag fixar säkert hästkött (det var väl t.ex. i det saltade "hamburgerköttet" man hade på mackan i barndomen?), men man vill ju inte få det salufört som nöt :evil:

Fick vatten på min kvarn om Donken i helgen i alla fall, rubrikerna var inte nådiga, så det får nog fortsätta vara endast i undantagsfall/nödfall. När man inte behöver smak, bara snabb bukfylla :(

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: fre 01 nov 2013, 10:41
av Fibern
Jag köpte för en dryg månad sedan en bit skinkstek, från hyllan med färska köttvaror. Lät biten ligga i kylen ett dygn och stekte den därefter i gryta. Och inte tror jag den var färsk. Kan ge mig den på att köttet varit fryst, för kött man fryser vattnar av sig i stora mängder vilket inte färskt kött gör. Jag fick ösa och ösa massor i början för att få stekbiten att brynas.
Nog fan fuskas det.

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: fre 01 nov 2013, 11:19
av Fibern
Idag blir det älg-köttsoppa.
Antar att de flesta provat på köttsoppa. Inget märkligt men mycket närande och nyttigt. I alla fall enligt kostspecialister.
Ingredienserna varierar en hel del mellan olika tillämpare, men så här ser min ut. (och är god som på bilden nedan)

Kött, som får koka ca 1,5 timme tillsammans med en bit ben, ryggkota (gärna märgpipa) för att få ett fetare spad. Skumma av med hålslev.
Ca 700 g kött räcker till ca 3 liter soppa.
Hel svart- o kryddpeppar och salt under sista timmen kokning, varpå man kan plocka upp kryddkornen med hålslev, om så önskas.
Tärnad rotselleri, palsternacka och morötter, stoppas i under sista halvtimmen.
Potatis i bitar ca kvarten kvar.

Under tiden köttet kokar, rör ihop 3-4 dl mjöl med mjölk till en ganska tjock smet (palt-smet typ :lol: ) och salt, till klimpen. (Gillar du inte klimp så ge smeten till vildsvin eller någon älgjägare)
Gör små klimp i en matsked och släpp ner i soppan och låt koka ca 10 minuter.
Rör ner ett par dl hackad purjolök när det återstår ca 5 min.
Lyft av kastrullen, ställ på underlägg på bordet.
Äääät!

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 16 nov 2013, 12:30
av Fibern
Lördags-supe` bestående av hackade tomater, gurka, paprika, isbergsallad, lök tillsammans med vitlöks-ketchupdressing och bakpotatis. Och grädden på detta mos är förstås älgfile` i fonduegryta. Och till detta rött vin.

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 16 nov 2013, 15:43
av Laffe
Mums!! Smaklig måltid och trevlig (h)älg :P :P :P :P :P :P

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: mån 12 maj 2014, 23:06
av Fibern
Nu gävlar (eller hur Lasse-Ivaradero) är det dags skaka igång denna tråden igen. Skak skak skak skak! Så där. :wink:
Äta behöver vi ju oavsett hemma eller på resa.

Ett tips på en enkel men mycket god kall sås till fisk. Med fördel lax.

Tag creme fraiche och smaksätt den med citronmajonnäs.
Inte fel om du finhackar lite purjo och blandar ner heller. *drinking_cheers*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: mån 12 maj 2014, 23:12
av Laffe
Haha, håller med dig Fibern Lät ju Gävligt gott det där...


Lasse from my iPhone

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 13 maj 2014, 05:27
av mel
Finhackad lök, finhackat grönt äpple och creme fraiche. Åxå till lax!

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 13 maj 2014, 08:55
av Fibern
Absolut Mel. Det är i princip bara fantasin som sätter gränsen för vad man kan prova med.
Prova ersätt äpple med krossad ananas. *thumb_up*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 13 maj 2014, 10:14
av Masterjojo
Och riven gurka :)

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 13 maj 2014, 22:32
av Stefan
Eller originalet, riven gurka, lite salt och peppar, molto vitlök i grekisk youghurt. Kallas viss Tzatziki :D
Fast, till lax funkar nog era varianter kanske bättre *thumb_up* Men en tzatziki utan att snåla på vitlöken, till lammfärsbiffar... Oj, det vattnas i munnen bara jag tänker på det :clap

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 13 maj 2014, 22:53
av Laffe
Älgfärs dito går inte heller av för hackor Till det en väl kyld Kallholmens IPA


Lasse from my iPhone

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 13 maj 2014, 23:43
av Stefan
Till det funkar även en vältempererad Stocholm Festival Beer... eller en kall bira helt enkelt :D

En bra Rioja kan till och med få slinka ned om sällskapet är på det humöret :naughty:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: ons 14 maj 2014, 06:40
av mel
Stefan: vi ska åka igenom Rioja om ett par veckor. Är det någon särskild vintillverkare som vi bör besöka?

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: ons 14 maj 2014, 17:54
av mel
Jag ser framför mig hur jag kör från vinprovning till vinprovning med en rykandes hustru bak på hojen.... ; ) Tack för tipset, Skye.
Det kommer en recension på det också...

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: ons 14 maj 2014, 21:41
av Stefan
@mel, jag har då aldrig smakat en dålig Rioja, så ta du nå't som ser trevligt ut. Blandar de dessutom i lite Tempranillo (kan inte de spanska accenterna), så kan det bara inte gå fel, allt du kan hitta är kanon, om det bara är av någorlunda uppnäst kvalitet (inte det allra billigaste på rean alltså). *thumb_up*

En Rioja är ju inget "sölvin", inget du sitter och "sölar" med en sommarkväll på altanen, men till kötträtter, speciellt lite mustiga dylika, är en Rioja med inslag av tempranillo helt oslagbar :clap

Var i Helsingfors en gång och blev utbjuden på en riktig köttrestaurang, bl.a. serverade de björnkött :shock: (jag hoppade det och tog en hjort i stället :D ). Sällskapet frågade (av någon anledning :conf: ) mig, och jag sa bara Rioja". Så vi valde väl en i mitten av prislistan, typ. Succé! Alla var "dritnöjda" :clap

Och jag är då absolut ingen vinkännare...

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tor 10 jul 2014, 20:12
av Stefan
Jaaa... mycket gott käk finns det *thumb_up*

Men, när sommaren är på det här humöret, med tempen dinglades runt 30 grader om eftermiddagarna, så blir mitt val av riktig gourmetmat rätt enkelt:

Matjessill med nypärer, gräddfil och gräslök :clap :clap :clap

Sitter just nu och smälter en sådan middag, YUMMIE :clap

Sedan blir det ju inte sämre av en liten knapp till, t.ex. an källarsval O.P.Andersson, men den får anstå till festligare tillfällen :D

Dessutom nyttigt käk i värmen *thumb_up*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tor 10 jul 2014, 21:41
av Ralf-FIN
Kan bara hålla med där Stefan *thumb_up*

Och efter just den maten så är resultatet detsamma varje gång.... man äter sig så mätt att man knappst orkar släpa sig till soffan :conf: :conf:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tor 10 jul 2014, 21:47
av Stefan
Absolut Ralf, men skillnaden är väl att man mycket snabbare är tillbaka i matchen igen :rock-on

Efter t.ex. en varma kötträtt, blir man ju kvar i soffan resten av kvällen :frust: