Sida 8 av 9

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: ons 18 jan 2017, 18:12
av Stefan
Du Fibern, vi var ju överens om att en god chili aldrig är fel, så här kommer ett intressant recept. Får väl erkänna att jag inte gett mig på det själv (än?). Måste vara alla chilisorterna som avhåller mig :mrgreen: *visslar* *yes*

Det här är vad du behöver:

En mycket stor svart järngryta
En stekpanna
En liten kastrull
En helflaska tequila
Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en
blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade
röda paprikor.)
1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska
affärer.)
3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av
torkad, mald piri-piri).
4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta
välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
Baconfett (eller olja) att steka i.
10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
En halv kopp mjöl.
En kopp chilipulver.
Två koppar mörk oxbuljong.
2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om
kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
2 matskedar oregano.
2 matskedar malda korianderfrön.
1/2 matsked socker.
Salt, efter smak. Börja försiktigt!
Lite grovt majsmjöl, masa harina.
Så här gör du:

Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar
också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade
pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är
en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för
ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och
tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet.
Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med
lödkolven.)
Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu
börjar det nämligen dra ihop sig.
Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör
om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är
ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
Koka upp.
Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin
skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd
av det resterande ölet.
Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta
så att mästerverket inte bränns fast i botten.
Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,
tre timmar.
Tequila!!!
Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.
Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.
Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst
tio chiliälskare.

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med
majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost
ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora
mängder ljust öl till.

Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams,
Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock,
Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons.
Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga
"Before the next teardrops falls", Doug Sahms "Wasted days and wasted
nights" eller Creedende Clearwater Revivals "Lodi".
Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga
allsång i någon gammal Carter Family sång typ "Will The Circle Be Unbroken"
Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg,
en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten.

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: ons 18 jan 2017, 18:31
av Peter
Ja då är fredagsmyset klart
Lät ju jättesmaskigt

Skickat från luren

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: ons 18 jan 2017, 23:01
av Stefan
Då vill jag önska dig lycka till Peter :D Återrapportera gärna här hur det hela avlöpte :mrgreen: *yes*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tor 19 jan 2017, 13:45
av Fibern
Jag kommer nog.......inte på den middagsbjudningen. :wink:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tor 19 jan 2017, 19:11
av Ivar
Lite tequila kan man vel alltid pressa ner och tillsammans med maten blir det nog kanon. *thumb_up*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tor 19 jan 2017, 20:17
av Peter
Ja jag tror att det blir en mycket trevlig fredagskväll
Eller också blir det en pizza med några goa pilsner och en rejäl whisky
Funkar det också!

Skickat från luren

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tor 19 jan 2017, 20:28
av Ivar
Grandiosa utan paprika blir det vel då? @Peter ;)

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tor 19 jan 2017, 20:32
av Peter
@Ivar. Det kanske blir Grandiosa nästa vecka Det är Norgeresa på gång igen. Får reda på det i morgon
Fast då givetvis med paprika

Skickat från luren

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 20 maj 2017, 08:43
av Fibern
Marinerad framrygg av älgkalv, att grilla. Ugnsbakade klyftpotäter. Sås på "hemplockad" svamp. Karl-Johan eller kantarell. Hemgjord aioli.
Och till detta ett par glas rött.
Det blir aftonens middag. Sluuurp...smaask! *yes*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 20 maj 2017, 08:47
av Peter
Ja det lät väl som en hygglig bukfylla

Skickat från luren

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 20 maj 2017, 18:04
av Stefan
Hmmm... "framrygg av älgkalv"... Undrar var för de tittar så underligt på mig när jag frågar efter den delen på ICA :) :) :)

Hoppas det smakade lika bra som det låter *thumb_up*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 20 maj 2017, 20:42
av Fibern
@Stefan
Du använder väl fel dialekt... *visslar*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 20 maj 2017, 22:20
av Laffe
Det där va nog gode läckert åt smaklökan
Nu blev jag hungrig......


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 20 maj 2017, 22:20
av Laffe

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 20 maj 2017, 22:38
av Peter
Men en riktig körv är allt det bästa ändå

Skickat från luren

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 20 maj 2017, 22:54
av Jokern
Nu när du är på "Tvär-örena" @Peter, kan du ju fråga om du får smaka lite skerpekött eller restkött
Nationalrätt däruppe


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 20 maj 2017, 23:04
av Peter
@Jokern. Hamburgur är inte dumt det heller Till lunch idag blev det hackeböff och frikadeller! Det märks att Danmark har ett finger med på dessa öar

Skickat från luren

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 20 maj 2017, 23:14
av Jokern
Mmmm hakkebøf med bløde løg. Mums...


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: sön 21 maj 2017, 12:58
av Fibern
Ivaradero skrev:Det där va nog gode läckert åt smaklökan BildBild
Heja Peter. Nu var du nära Pitemål. Fast en försvenskad version som i Piteå går under beteckningen "Pite-fint", som många infödda Pite-bor, som inte vuxit upp med riktig bondska, använder sig av.
Ordet "gode" säger dom, fast på riktig pitebondska heter det "gåode". 8)

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: mån 22 maj 2017, 00:12
av Laffe
[email protected] vem du citerat


Skickat från min iPhone med Tapatalk