Jag tycker inte tråden spårat. Rubriken tycker jag kan få kasta sitt alarmerande sken på alla livsmedel som det finns fog att undvika.
En tråd om drickyoughurt hade nog redan dött ut och det finns verkligen mycket i matväg man kan vara skeptisk mot.
Satt o försökte följa en film på en av sveriges reklamivrigaste kanaler för ett par dagar sedan, vilket i vanlig ordning slutade med sängen efter halva ungefär. Det slog mig då att det torde gå dåligt för Felix. Alltså livsmedelsproducenten Felix.
Under varje reklamavbrott gjordes reklam för deras produkter. I ett avbrott TRE gånger. Konserver med såser för olika maträtter. Hur mycket konserveringsmedel och smaktillsatser o socker ska det inte vara i dessa produkter? Kanske folk i gemen börjar bli så upplysta att man ratar dessa varor, vilket tvingar Ferlix till aggresivare marknadsföring. Jag vet inte, men hoppas.
Tips till er som inte sett Morgan Spurlocks film, "Supersize me", se den, den finns att hyra.
ps. Natriumglutamat: E621, anses av vissa forskare ha skadliga effekter.
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk ... sgveta.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Natriumglutamats påstådda skadeverkningar har debatterats sedan 1980-talet. Vid de mängder som är aktuella i mat finns inga påvisade eller ens misstänkta skadeverkningar, varken för naturligt förekommande natriumglutamat eller för tillsatser.[2]
Det har påståtts att ämnet kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.[3] Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador, försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan), samt vid större konsumtion även hjärnskador.[källa behövs] Vid smärt- och rehabcenter vid Linköpings universitet bedrivs forskning kring om glutamat kan ge upphov till allvarliga smärttillstånd bland annat reumatiska tillstånd.[källa behövs]
I Östasien tror många att natriumglutamat kan leda till cancer[källa behövs], vilket dock tillverkarna slår ifrån sig pekande på hur vanliga både fria och bundna glutamater är i naturlig mat.
Ingen av de påstådda negativa hälsoeffekterna har dock bevisats, och det svenska Livsmedelsverket ser ingen anledning att varna för ämnet i kost.
Det grönmarkerade kopierat ur Wikipedia (jo det är tillåtet att använda)
Just det, glömde påpeka att vanlig Aromat (Knorrs ni vet) innehåller glutamat.